ECB će kupovati obveznice koliko god bude potrebno

Bez autora
Nov 13 2011

Europska središnja banka (ECB) je spremna da podrži kupovinu obveznica sve dok to ne dovodi u opasnost cjenovnu stabilnost. Trgovci vrijednosnim papirima navode da je ECB ovoga tjedna aktivno kupovala talijanske obveznice kako bi obuzdala nagli rast prinosa, zbog kojeg su troškovi zaduživanja te zemlje porasli na neodrživu razinu. ECB će u tome ići "onoliko daleko koliko to bude potrebno". ECB će učiniti sve što je potrebno da doprinese financijskoj stabilnosti, ali i ne mogu služiti kao zamjena za adekvatnu fiskalnu politiku. Nema izgleda da dođe do raspada 17-člane eurozone kao posljedica prezaduženosti zemalja poput Grčke i Italije.

ECB će kupovati obveznice koliko god bude potrebnoEuropska središnja banka (ECB) je spremna da podrži kupovinu obveznica sve dok to ne dovodi u opasnost cjenovnu stabilnost, rekao je guverner centralne banke Slovenije i član upravnog savjeta ECB, Marko Kranjec.

Trgovci vrijednosnim papirima navode da je ECB ovoga tjedna aktivno kupovala talijanske obveznice kako bi obuzdala nagli rast prinosa, zbog kojeg su troškovi zaduživanja te zemlje porasli na neodrživu razinu.

Kranjec nije želio iznositi detalje o kupovini obveznica, ali je naglasio da će ECB u tome ići "onoliko daleko koliko to bude potrebno".

"Mi smo fleksibilni, ali nikad nećemo smetnuti s uma naš primarni cilj, a to je održavanje cjenovne stabilnosti. Ona je besprijekorno postignuta", rekao je Kranjec.

Dodao je da će ECB učiniti sve što je potrebno da doprinese financijskoj stabilnosti, ali i da ne mogu služiti kao zamjena za adekvatnu fiskalnu politiku.

Kranjec je naglasio da nema izgleda da dođe do raspada 17-člane eurozone kao posljedica prezaduženosti zemalja poput Grčke i Italije.

"Reforme idu u odgovarajućem smjeru", zaključio je Kranjec, komentirajući paket mjera štednje koji bi danas trebalo da bude izglasan u talijanskom parlamentu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik